Er groeit toch geen geldboom in de tuin? of wel?

Er groeit toch geen geldboom in de tuin? Of wel?

Een uitspraak die ik vroeger wel eens hoorde. Of ‘het geld groeit me niet op de rug’. En ‘ik ben toch zeker Sinterklaas niet?’ Zelfs in een liedje van Kinderen voor Kinderen zong Edwin Rutte (ome Willem, wie kent hem niet) over dit onderwerp.

“Ik ben toch zeker Sinterklaas niet.
Er staat geen geldboom in m'n tuin.
‘k Ben Sinterklaas niet.
Ik heb een negatief fortuin.
Als er straks bankbiljetten groeien op m'n rug,
ben jij de eerste die het hoort, kom dan nog maar eens terug”

Wel een geldboom
Maart stel je voor dat het wel kan, een geldboom?
Ik zie het zo: jouw bedrijf is die boom. De wortels van de boom zijn jouw klanten, die de rekeningen van je bedrijf betalen. Deze ontvangsten stromen door de stam naar de verschillende takken, de bankrekeningen van je bedrijf. Door aan elke tak een doel te hangen, zorg je ervoor dat er genoeg geld is, waarvoor het is bedoeld. Dat kan zijn voor uitbetalen van een vast salaris aan jezelf en jezelf een winst uit te keren als beloning voor je ondernemerschap. En geld voor de Belastingdienst en voor je te betalen kosten en misschien nog wel voor grote dromen.

Vroeger organiseerde mijn oma haar huishoudboekje op precies dezelfde manier, door het geld uit het loonzakje te verdelen in een blik met daarin vakjes. Ze verdeelde het geld voor huur, boodschappen, verzekeringen, kleding vakantie en diversen en greep daardoor zelden mis.
In de huidige tijd geven banken ook dit gemak, door automatisch geld over te maken naar een spaarrekening als je boven een ingesteld bedrag komt en automatisch het btw-bedrag van je ontvangsten hierop te reserveren. Lekker makkelijk, toch?

Wat is goed voor jouw financiële fitheid?
Maar wat is goed voor jouw boom? En nog belangrijker, voor jouw financiële fitheid?Organiseer jij de financiën van jouw bedrijf door alles op één hoop te gooien en is het “fingers crossed” of je voldoende geld over houdt voor jouw bedrijfsvoering en jezelf? En heb je misschien toch te veel uitgegeven aan zaken die je niet vooruit helpen? Of laat je banksystemen automatisch geld over boeken maar heb je geen idee wat er precies gebeurt?

Een goed verzorgde (metaforische) geldboom helpt je met het organiseren van jouw bedrijfshuishouding, waardoor je grip krijgt op je financiën. Je ontwikkelt financiële fitheid. En zo weet je waar je staat met je bedrijf, waarvoor je het doet en waar je naar toe wilt om jouw vrijheid te leven. Is dat geen heerlijk gevoel?

Zie jij een geldboom ook als uitkomst voor een financieel fit bedrijf? Laat me weten of ik je ermee kan helpen!

4 september 2022

 06 515 00 582

anita@zij-en-cijfers.nl