Daar stond haar Anton op Marktplaats

Twee jaar geleden wilde mijn dochter heel graag een eigen pony. Maar omdat wij niet veel verstand hebben van paarden – en het net zo goed een tijdelijke bevlieging kon zijn – leek een verzorgpony ons een geweldige oplossing. En zo kwam Anton van de Bombam in ons leven.

Anton woonde op een boerderij iets verderop, samen met een paar andere paarden. Een ruin van 15 jaar oud. De eigenaren vonden hem te pittig voor hun dochter en wilden afscheid nemen. Daar stond haar Anton ineens op Marktplaats. Onze dochter was behoorlijk van slag en vroeg of wij Anton dan misschien niet konden kopen. Alsjeblieft alsjeblieft, hij kon dan misschien wel op de boerderij blijven wonen met de andere paarden, maar dan werd Anton toch haar pony en kon ze op hem rijden. En zo gebeurde het dat wij eigenaar werden van een pony, waarbij hij gelukkig onder de goede zorgen van de vorige eigenaar viel. 

Er komt veel bij kijken
We hebben ondertussen geleerd dat er heel wat bij komt kijken: stalgeld, de hoefsmid, de tandarts, de zadelmaker, de dierenarts voor inentingen… En als het niet lekker gaat, wordt de hulp van een osteopaat ingeroepen en krijgt hij speciaal voer en vitaminepillen. Als als het goed gaat met Anton, dan maakt mijn dochter een buitenrit met hem of ze volgt een cross-les bij een manege. Dan komen er een paardentrailer (die we gelukkig kunnen lenen), dekens, hoofdstel en andere attributen bij.

Doorzettingsvermogen
Ze heeft geleerd dat de stal uitmesten en het verzorgen part of the deal is, evenals het telkens weer opnieuw oefenen met springen, dressuur en communicatie. Het vergt een flinke portie doorzettingsvermogen.

Met blije ogen thuiskomen
Maar het plezier en geluk staan boven alles. Op het moment dat ze met blije ogen thuiskomt van Anton, dat het lekker ging en dat ze elkaar steeds beter leren kennen, is waar zij en wij het voor doen. Steeds stapjes verder komen en leren. Ze zet haar pony in het midden van haar leven, als ze tenminste niet naar school hoeft.

De overeenkomsten tussen een pony houden en een bedrijf hebben
Vandaag bedacht ik me dat het hebben van een bedrijf hier niet veel van verschilt. Er komt ontzettend veel bij kijken en er is heel veel te leren. Over onderwerpen waar je nog nooit mee van doen had. Waar je ook niet mee van doen wilt hebben eigenlijk, maar het hoort erbij. Je hebt doorzettingsvermogen nodig om je bedrijf te laten groeien en je missie in de wereld te zetten. Je hebt de stal uit te mesten, om de boel weer op orde te krijgen zowel in de boeken als tussen je oren. 

Om succes in je bedrijf te hebben 
– en met blije ogen thuis te komen – 
heb je ook jouw bedrijf in het midden van je leven te zetten. 
En als dat het dan soms niet lekker gaat, 
roep je hulp in en oefen je in je vaardigheden 
totdat je het onder de knie hebt. 
En als het wel lekker gaat 
dan weet je, dan voel je: 
hier doe ik het voor!

Zij en cijfers
Zijn je boekhouding en je financiën echt de onderdelen in je bedrijf waar je hulp bij kunt gebruiken? Zodat je veilig kunt oefenen totdat je het onder de knie hebt? Dan ben je bij mij aan het goede adres: www.zij-en-cijfers.nl.

3 november 2022

 06 515 00 582

anita@zij-en-cijfers.nl