AmindaFotografie Anita 0633

Sparen op deze manier, dat merk je niet

Niets is zo leuk om ergens voor te sparen waar je hart van opspringt, waar je blij van wordt, waarvan je geniet door het zien groeien van het bedrag. Je verheugt je op het oogsten van je spaarrekening voor dat ene speciale. Dat wat nóg specialer wordt doordat je er beetje voor beetje naartoe hebt gewerkt.

Hoezo acht bankrekeningen?

Ik ben fan van het werken met verschillende potjes in de vorm van bankrekeningen. Op deze wijze heb ik mijn zakelijke financiën ingericht, maar ook privé. En het werkt als een tierelier. Als ik mensen vertel dat ik zakelijk wel acht bankrekeningen heb, zie ik vaak een heel bedenkelijke blik. Hoezo acht bankrekeningen? Wat is het nut van zoveel bankrekeningen? Nou ja, het zouden er zeven kunnen zijn geweest, ware het niet dat ik een extra ‘stip op de horizon’ bankrekening heb geopend. Nummer acht. En die ene bankrekening is in de loop van het afgelopen jaar lekker gevuld geraakt.

Wat is dan die stip?
Het idee van het sparen voor een ‘stip op de horizon’ vind ik heel speciaal. Een beetje dagdromen over wat ik met dat geld in dat speciale potje kan gaan doen. Ik droomde van iets avontuurlijks in het buitenland. Wat precies en wanneer, ik wist het echt nog niet. Maar dat er een avontuurlijke stip bestond, dat heb ik mooi geregeld in de vorm van deze spaarrekening. Als het moment daar is, dan zal ik het vast en zeker weten had ik besloten.

Zonder enige twijfel

Een jaar lang groeide de stip met me mee. Van elke euro die ik ontving ging er standaard een klein bedrag naar de ‘stip’ rekening. Daar staat best een leuk bedrag. Tot voor kort bleef ik nog een beetje dagdromen. Totdat aan begin van dit jaar een uitnodiging op mijn digitale deurmat viel van mijn ‘schrijfjuf’ Marije. (koppeling maken): een schrijfweek in Granada. En ineens wist ik het, dát is mijn stip op de horizon. Mijn creativiteit verhogen, genieten van een andere omgeving en mijn horizon letterlijk verbreden. Uit mijn gebruikelijke rol stappen en onderdompelen in iets verrassends nieuws. Ik voelde het helemaal. Zonder enige twijfel schreef ik me in en binnen twee weken was alles geregeld, van vliegticket tot appartement. Met dank aan die ene actie om een speciale spaarrekening te openen.

Wat kun jij doen om ook een stip op de horizon financieel makkelijk te realiseren?

  • Je opent een nieuwe spaarrekening. Het is bij banken vaak mogelijk om meerdere spaarrekeningen te hebben;
  • Van elke ontvangst op je betaalrekening - of je die nou ontvangt van je klant, je werkgever of van je uitkeringsinstantie - stort je een percentage op je ‘stip’ rekening. Bijvoorbeeld 2% (of 3, 4 of 5%). Bij een ontvangst van 100 euro is dat 2 euro. Die ga je normaliter niet missen;
  • Bij sommige banken kun je ‘automatisch sparen’ instellen, dan heb je er zelf geen omkijken naar, check hoe dat bij jouw bank werkt;
  • Ook kun je jouw bankrekeningen een naam te geven. De naam ‘stip op de horizon’ is natuurlijk een hele fijne. Je herkent het gelijk wanneer je in de online bankomgeving bent;
  • Op een spaarrekening ontvang je tegenwoordig weer rente. Dat geeft nog een extra boost aan je ‘stip’.

Waarvoor zijn dan die andere zeven bankrekeningen?

Naast die heerlijke ‘stip op de horizon’ heb ik (1) één bankrekening waarop ik de bedragen ontvang van mijn klanten. Dit geld verdeel ik op basis van vooraf berekende percentages naar andere bankrekeningen. Deze hebben allemaal een eigen doel. Ik heb een bankrekening voor mijn (2) salaris, (3) de belastingen, (4) mijn winst en (5) te betalen kosten. Daarnaast is er een spaarrekening voor (6) toekomstige opleidingen en een buffer voor (7) ‘onvoorzien’. Dat maakt zeven. In mijn bankapp zie ik alleen de kostenrekening en de ontvangstenrekening. En alleen van mijn kostenrekening heb ik een bankpas. Wel zo overzichtelijk.

Lijkt dit voor jou ook ideaal?
Ik ben benieuwd of jij ook werk gaat maken van je ‘stip op de horizon’ bankrekening. Die ene, waar je zo heerlijk over kunt dagdromen. Ben je enthousiast over deze wijze van geld beheren? Neme contact met mij op, ik help je er graag mee.

 06 515 00 582

anita@zij-en-cijfers.nl