Financieel directeur 2

Ben jij financieel directeur van jouw bedrijf?

Dat ik ergens in de derde helft van mijn werkzame leven ondernemer zou worden, had ik niet voorzien. Mijn ouders stimuleerden mij in mijn jonge jaren vooral om te solliciteren op die baan bij de gemeente, want dat gaf zekerheid en een goed pensioen. 
Maar In één klap ben ik, door me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, een marketing directeur en sales manager, klantenservice en officemanager tegelijk, creatief directeur en operational manager, interieurverzorger en inkoper geworden. Oh, en financieel directeur: de CFO.

Wat heb ik opgegeven?
Nu mag ik mijn pensioen zelf gaan regelen en bij ziekte is het een kwestie om ervoor te zorgen dat ik zo snel mogelijk weer op de been ben. In feite heb ik heel veel rechten en voordelen opgegeven die bij een baan in loondienst zo goed zijn geregeld. Een vast salaris en pensioen, doorbetaalde vakantiedagen, feestdagen en ziekteverlof, feestjes van de personeelsvereniging, een kerstpakket, vakantiegeld, dertiende maand… 

Mijn bedrijf groeit zo snel ik zelf groei
Maar oh, wat krijg ik er veel voor terug. Wanneer ik in de avond nog zit te werken en ik van niemand commentaar krijg dat ik nog aan het werk ben. En ook niet wanneer ik om drie uur ’s middags het voor gezien houd. De aanvraag om een training te volgen hoeft niet langs de afdeling HR, want dat ben ik zelf. En het fijnste vind ik dat ik mijn eigen weg kan bewandelen en de touwtjes zelf in handen heb. Mijn bedrijf groeit zo snel ik zelf groei.

Je hebt financieel directeur te zijn
Ik groei als ondernemer en vind dat waanzinnig leuk en spannend. De functies binnen mijn bedrijf liggen me niet allemaal en sommige zijn vacant. Maar die van financieel directeur heb ik goed geregeld. Want ik weet, een zooitje van je boekhouding geeft onrust en geen idee van financiën hebben leidt gegarandeerd tot verkeerde keuzes. Dat geldt zowel voor de zzp’er met de inkt nog nat op het inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel als voor het bedrijf dat al jaren in business is. Je hebt financieel directeur te zijn. Hoe wil je anders weten hoe je ervoor staat en welke keuzes je moet maken? Aan welke knoppen je hebt te draaien voor een succesvol bedrijf, jouw bedrijf? 

De rauwe werkelijkheid van blauwe enveloppen
De functie van financieel directeur staat niet bij elke ondernemer op het prioriteitenlijstje. Meestal niet zelfs. Ik moet hierbij denken aan de Nederlandse film Soof. Zij kookt de sterren van de hemel in haar eigen restaurant ‘de Kooksoof’ en ontvangt lovende recensies. Elke avond is het volle bak in haar restaurant. Deze ondernemer geeft het beste van haarzelf en doet waar ze zo gelukkig van wordt waardoor ze haar bedrijf ziet groeien. Ze is creatief directeur en operational manager, in dit geval chef kok, pur sang. Maar dan komt de rauwe werkelijkheid in de vorm van blauwe enveloppen en te betalen rekeningen. Ze paste de strategie van een struisvogel toe: wat je niet ziet, is er niet. Ze stopt de enveloppen in een grote pan en doet daar een deksel op. Hilarisch, deze scène vond ik, maar ook schrijnend.

Poeh, weer een kwartaal van die ellende af
Het brengt de meeste ondernemers onrust wanneer hun zaken niet op orde zijn. En toch komen veel ondernemers pas in actie bij een deadline van de Belastingdienst. Ze zeggen: “daar doe ik het voor, maar voor de rest niet bij mij aankloppen wanneer het over cijfers gaat. Ik ben allergisch voor cijfers, ik kijk er nooit naar, het is saai en stom en ik doe er verder niks mee. Alles bijwerken en op tijd klaar hebben voor de Belastingdienst is elke keer een gedoe. Dus ik ben allang blij dat het geschäft is. Poeh, weer een kwartaal van die ellende af.”

Als financieel directeur doe je het voor jezelf
Je kunt jezelf klein houden door te denken dat je het voor de Belastingdienst doet. Je mist dan de inzichten van je cijfers, die vertellen hoe het gaat. Als je succesvol bent, je ziet dat je groeit, is dat een boost voor je zelfvertrouwen en je plannen voor je bedrijf. Ook wanneer je al een tijdje dacht: gaat het eigenlijk wel goed met mijn bedrijf? Dan geven cijfers je antwoorden om in actie te komen. Daarmee maak je strategische keuzes, waarmee je jouw doelen weer op scherp zet.

Zelf het financiële stuur in handen
Of je nu Soof heet of niet, laat je bijstaan door iemand met expertise in boekhouding of financiën wanneer je het spoor bijster bent. Zodat je zelf het financiële stuur in handen hebt. Jezelf serieus nemen als financieel directeur van jouw bedrijf, lukt dat? En hoe bevalt het?

4 december 2023

 

 06 515 00 582

anita@zij-en-cijfers.nl