Sinds een aantal weken haal ik op zaterdag een kratje met kraakverse groenten bij een biologische boer bij mij in de buurt. De groenten komen zo van het land, het is voedsel dat het seizoen ons geeft. En ook belangrijk: er komt geen plasticje aan te pas.
Elke dinsdag krijg ik een appje in de groepsapp ‘Groentepakket’ en geef ik in de poll aan hoeveel pakketten ik wil afnemen. In elk krat zitten vijf soorten groenten voor twee personen. Op donderdag is bekend welke groenten er deze week in het pakket zitten. En elke zaterdag worden de kratten klaargezet om af te halen op het erf.
Een geldkistje als zelfbedieningskassa
Rond een uur of 11 uur rijd ik meestal naar het boerenbedrijf. De kratten staan onder het afdak van de kapschuur. Er staat ook een diepvries met diepgevroren rundvlees en zelfgemaakt ijs. Deze kun je naar believen toevoegen aan je groentekrat. Een geldkistje als zelfbedieningskassa staat op een provisorisch bevestigde plank aan de muur met een schriftje ernaast waarin je jouw afgenomen boodschappen noteert. Het is zelfbediening, gebaseerd op goed vertrouwen. Voor het betalen via de bank scan je de QR code, die op papier is geprint en met punaises is vastgemaakt aan de muur. Ik vind het fantastisch om zo mijn verse groente te winkelen.
Nee hè, spruitjes
Vandaag komt er een appje binnen met het lijstje met groenten die deze week vers van het land komen. Mijn oog valt op spruitjes. Nee hè? Als ik iets niet lekker vind, zijn het wel spruitjes. Ik zal ze niet snel in mijn winkelkarretje leggen en negeer ze gewoon in de supermarkt. Maar nu zitten ze in het krat van deze week. Dus ik zal er iets mee moeten. Negeren heeft geen zin, weggooien is geen optie. Ik besluit ervoor te gaan.
Waar zijn spruitjes goed voor?
Ik start mijn zoektocht op het internet naar spruitjesrecepten. “Waar zijn spruitjes goed voor?” lees ik op een site van de Appie. Heel veel vitamine C, B6, vezels, foliumzuur en nog wat meer vitaminen. Het is een groente waarmee je je weerstand een boost geeft. Weerstand voel ik nog genoeg, maar ik grijp mezelf bij de kladden. Ik ga dit avontuur zo leuk en kleurrijk mogelijk aan besluit ik. Al scrollend door verschillende suggesties zie ik een hele kleurrijke traybake met pompoen, spruitjes, spekjes en gepofte knoflook. Dat gaat het worden, hiermee ga ik aan de slag en het wordt een feestje. Daar ga ik mijn best voor doen.
Zit de btw-aangifte in jouw kratje?
Deze maand heeft ondernemend Nederland haar eigen spruitjes in het digitale krat gevonden. Die van de btw. De oproep tot het doen van aangifte van je omzetbelasting roept ongetwijfeld weerstand op. Je bent liever bezig met andere recepten dan met die van de boekhouding en het doen van btw-aangifte. Maar ja, het zit in het krat en negeren heeft geen zin. Daarom geef ik je hierbij 6 tips zodat je er deze maand alsnog een feestje van kan maken. Mocht je de btw-aangifte deze maand al gedaan hebben, bewaar deze tips dan voor de volgende ronde in januari.
6 Tips om toch een feestje te maken van jouw btw-aangifte
Deze super handige en kleurrijke checklist is gemaakt voor het doen van je btw-aangifte. Erg fijn om bij de hand te hebben deze maand. Het e-book Checklist top 10 en weetjes voor het doen van je btw-aangifte helpt je met zelfvertrouwen en gemak door de btw-aangifte heen. Het is gratis en je kunt ‘m aanvragen op mijn website.