22 Waar is mijn geld gebleven n

Waar is mijn geld gebleven?

Zo net voor de jaarwisseling word ik gebeld door Mia. Ik ken haar uit het dorp en ze heeft al een paar collega ondernemers doorverwezen naar mijn financiële business club, de BTW club. Dé plek waar ondernemers samen werken aan hun boekhouding en de meest inspirerende ondernemersverhalen delen en netwerken. Maar zelf kwam ze niet.

Ik sprak haar een keer tijdens een netwerkbijeenkomst en bedankte haar voor het doorverwijzen van deze ondernemers. Ik liet haar weten hoe tof ik dat vond en hoe enthousiast deze ondernemers zijn. Ik vroeg gekscherend of ze zelf niet een keertje wilde komen.  Ze reageerde: “Oh nee! Ik doe niets met boekhouding, ik stuur alles door naar mijn boekhouder. Ik heb niets met cijfers en ik moet er niet aan denken.” Ze sprak klare taal.

Een leuke winst, maar niet op de bankrekening terug te vinden
Ik ben dan ook verrast dat ze belt, deze gedreven vrouwelijke zzp’er. Ze vertelt over haar grote plannen voor haar creatieve bedrijf en ze deelt haar enthousiasme na een succesvolle vakbeurs. Ze bruist van de ideeën: meer waarde bieden, meerdaagse trainingen geven en een webshop opzetten. Haar ogen schitteren wanneer ze over haar passie praat. Ik vraag haar waar ik haar mee kan helpen. “Tja” zegt ze, “volgens mijn fiscale rapport heb ik een leuke winst gemaakt met mijn bedrijf, ik maak goede omzet, maar ik zie het niet terug op mijn bankrekening. Ik snap niet waar dat geld is gebleven.” 

Zelfstandig ondernemen met inzicht
Mia vertrouwt op haar boekhouder voor het verwerken van haar boekhouding en voor fiscale zaken, maar mist inzicht in haar financiën. Ze wil begrijpen hoe die cijfers in elkaar zitten. Ze wil zichzelf eindelijk een goed salaris uitbetalen en een buffer voor belastingen opbouwen. Maar vooral wil ze inzicht in de financiële kant van haar bedrijf en dat verlangen wordt steeds sterker. Dat is de reden waarom ze uiteindelijk toch belt.

De financiële reis begint
We spreken af en ze vertelt verder over haar wensen en plannen. Dat het iets van een langere adem wordt vindt ze geen probleem. Liever nog eigenlijk, zodat er een goed fundament staat waarop ze kan bouwen. Een goed fundament start met het maken van een financieel plan. Voor mij begint dat met het analyseren van de cijfers uit het verleden, om daarna de stap naar de toekomst te zetten. Mia deelt jaarcijfers en aangiften inkomstenbelasting van voorgaande jaren. Tot mijn verbazing blijkt 2022 nog niet klaar te zijn, hoewel we al in 2024 zijn. Een gat van twee jaren. Ik begrijp dat ze überhaupt geen inzicht kan hebben, of ze zich daar nou wel of niet van bewust is. 

Financiële zelfredzaamheid
Veel creatieve ondernemers  zijn met heel andere dingen bezig en hebben geen affiniteit met cijfers. Saai. Moeilijk. Geen zin in. Niet mijn ding. Maar hey, het kan ook het begin zijn van zaaien, je eigen financiële zelfredzaamheid. Het zaaien van verlangens naar meer financieel inzicht kan zomaar leiden tot een oogst van haalbare dromen. En daar heb jij zelf voor gezorgd. Of je nou je boekhouding uitbesteedt of het zelf doet, je financiën begrijpen leidt tot groei, inzicht en daardoor empowerment. 

Heb jij een verlangen naar een oogst van haalbare dromen? Jezelf een goed salaris uitkeren en financiële zelfredzaamheid ontwikkelen? Ik help je graag met zaaien!

 06 515 00 582

anita@zij-en-cijfers.nl