28 van WIA naar succesvol bedrijf

Hoe kan ik deze ondernemer met WIA uitkering helpen?

Sinds kort zit ik bij een club. Die van Profit First Professionals, een community van financials met als doel hun klanten naar meer winst, rust en betere keuzes te begeleiden. In de besloten Facebookgroep verschijnt een nieuw bericht. Onderwerp is ‘LEAD! PF boekhouder gezocht’. Ik kijk even vluchtig naar de woonplaats van degene die de aanvraag heeft gedaan. Hé, dat is bij mij om de hoek. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. 

Issues gaan meestal over dingen waar je liever niet over praat
Deze lead – in Nederlandse taal betekent dat een potentiële nieuwe klant –  geeft als belangrijkste doel op: ‘ik wil beter inzicht, zodat ik betere keuzes kan maken, ik wil minder financiële stress.’ Ik besluit te reageren op de Facebookoproep en deze lead wordt aan mij toegewezen. Een paar weken later zit ik bij haar aan de keukentafel. In zo’n eerste gesprek kan het alle kanten opgaan is inmiddels mijn ervaring. Daarom vind  ik het fijn om face to face een eerste kennismaking te hebben. Want de issues gaan meestal over dingen waar je liever niet over praat. Over het overzicht kwijt zijn en stress over de te betalen rekeningen. 

In de WIA
We hebben gelijk een klik. Daardoor vertelt ze zonder terughoudendheid over haar startende bedrijf, haar gezondheid en de kinderen, die veel zorg vragen. Ze zit geen moment stil en vertelt van de hak op de tak. Het gesprek komt op haar burn-out in haar vorige werk, waardoor ze in de WIA is beland. En daar wil ze heel graag uit. En dat durft ze tegelijkertijd niet aan, want wanneer het minder gaat met haar gezondheid, is ze wel haar vangnet kwijt. Onder begeleiding van het UWV is ze inmiddels gestart met haar bedrijf. Ze barst van de ideeën en is een professional op haar vakgebied. Door haar enorme gedrevenheid komt ze zichzelf regelmatig tegen. Gelijktijdig met andere gezondheidsproblemen is daarmee het energiepotje binnen no time leeg. Daar wringt telkens de schoen.

Het beste in zichzelf naar boven halen
Het traject dat ik voor ogen heb, gaat over het neerzetten van een fundament in haar bedrijf. Zowel financieel, boekhoudkundig als bedrijfsbreed. Het gaat over het neerzetten van nieuwe verdienmodellen, die recht doen aan de manier waarop zij het beste in zichzelf naar boven kan halen. En het gaat minstens zoveel over het bewaken van haar grenzen en vinden van ritme en nieuwe gedrag hierin.

Heeft het UWV nog een potje?
Ze wil graag samenwerken. En ik ook, want ik ga aan op haar enthousiasme en haar verlangen iets moois van haar bedrijf te maken. Er is alleen nog een klein probleem. Er is niet voldoende geld om het volledige traject bij mij  aan te gaan. Vindingrijk als ze is zegt ze: “misschien heeft het UWV nog wel een potje. Ik ga er gelijk achteraan.” Dezelfde middag krijg ik een mevrouw aan de lijn die deze ondernemer vanuit het UWV begeleidt. Ze is enthousiast over het plan om onze gezamenlijke klant naar meer winst, rust en betere keuzes te begeleiden. Of ik een contract heb met het UWV vraagt ze. En nee, dat heb ik niet. 

De onnavolgbare regels rondom de WIA
Er volgt een maand met gesprekken met mensen van verschillende afdelingen. Ik ontvang mails met bijlagen en voorwaarden waar ik aan moet voldoen. In het op te starten traject zullen rapportages en voortgangsgesprekken volgen. Ik besluit geen contract met het UWV te willen hebben. Teveel gedoe, teveel regels en compleet onbekend terrein voor mij. Dit gaat zoveel tijd kosten, die ik liever aan mijn klanten besteed. Ik ga dit dus niet doen, hoe spijtig ik dit ook vind voor mijn klant en dat vertel ik haar ook.

Zij willen hoofdaannemer zijn
Dán word ik gebeld door een arbeidsdeskundigen-bureau. Mijn klant heeft een balletje opgegooid bij een contactpersoon vanuit een eerdere begeleiding. Dit bureau is bekend met de werkwijze van het UWV en bekend met de – voor mij onnavolgbare – regels rondom de WIA. Zij willen in dit traject de rol van hoofdaannemer op zich nemen en verzorgen de communicatie en rapportages. Ik krijg uitleg over de werking van een WIA uitkering, de hoogte van bijverdiensten en het risico op het terugbetalen van de uitkering door te weinig of juist teveel of winst te hebben gemaakt in een jaar. Allemaal informatie die ik nodig heb voor de begeleiding van mijn klant, zodat ze naast de inkomsten uit haar bedrijf haar uitkering als vangnet veilig kan stellen.

Eindelijk aan de slag!
Een aantal weken later keurt het UWV de aanvraag voor het traject goed, het arbeidsdeskundigen-bureau ondertekent het contract en ik kan als onderaannemer aan de slag. Eindelijk! Want ik gun het haar zo om dit bedrijf tot een succes te maken op haar manier, zodat ze trots kan zijn op zichzelf en misschien, misschien ooit, de WIA achter zich kan laten. Omdat ze het niet meer nodig heeft.

 

 06 515 00 582

anita@zij-en-cijfers.nl