Hoe geel je kan helpen met het doen van je btw-aangifte

We zijn alweer dik over de helft van januari. De feestdagen zijn gevoelsmatig als in een ver verleden beland. En Blue Monday kunnen we ook afstrepen. Zo richting het einde van de maand voelen veel ondernemers de druk van btw-aangifte. Het moet weer. Om je op weg te helpen deel ik 5 tips om deze ‘leuker kunnen we het niet maken’-opgave makkelijker te maken.

Tip 1 – Geel zorgt voor focus
Geel helpt je om focus te houden op hetgeen je hebt te doen. Wat denk je van een bosje gele bloemen op je tafel? Of iets geels aantrekken? Daarnaast zorgt het voor optimisme en geeft het energie. Als je dan toch bezig gaat, dan maak je het voor jezelf in ieder geval een stukje fijner met geel. Je gaat zo de klus klaren met een flinke portie positiviteit.

Tip 2 – Een gewoonte maken van je boekhouding
Een gouden tip is om van je boekhouding een gewoonte te maken. Een gewoonte zoals tandenpoetsen of de vaatwasser uitruimen. Je vraagt je niet af of je daar zin in hebt, dat doe je gewoon. De gewoonte kan zijn een vast moment per dag voor het doorsturen van je bonnen naar je online administratie en het checken van je banksaldo. En daarnaast een uurtje per week voor je bankzaken en facturen. Plan het in je agenda en maak er een terugkerend moment van aandacht van.

Tip 3 – Maak van je kantoor een fijne plek
Het geeft je zoveel meer rust en een goed gevoel om aan de slag te gaan met je administratie als je een fijn kantoor hebt. Omdat je er blij van wordt om er te werken. Het lijkt zo logisch, maar de rommel op je bureau of de stapel was zullen je ongemerkt afleiden van de klus die je wilt klaren. Ruim je bureau dus op.

Tip 4 – Alle bonnen verzamelen 
Zijn er door de kerstperiode nog facturen van vorig jaar blijven liggen, die nog niet in je administratie zitten? Of bonnen in je portemonnee? Wacht je nog op een bon van vorig jaar? Zorg dat je ze verwerkt hebt in de administratie van het afgelopen jaar. Het is zonde om de terug te vragen belasting van je inkoopbonnen te laten liggen.

Tip 5 – Loop je administratie van afgelopen jaar door 
Het is de laatste aangifte van het jaar. Je kunt hier alle dingen die nog niet helemaal goed in je administratie staan, rechtzetten. Nu even die aandacht – wat door de andere tips helemaal gaat lukken – dan heb je gelijk een basis voor de IB aangifte die straks weer voor de deur staat. En dan is het jaar 2022-boekhoudkundig voorbij en kun je je storten op de plannen voor het nieuwe jaar. Heerlijk!

Heb jij baat bij een vriendelijke stok achter de deur? Check wat ik voor je kan doen!

22 januari 2023

 06 515 00 582

anita@zij-en-cijfers.nl