Ik check mijn boodschappenrekening. Oef er staat nog maar 14 euro op. Dat is een tegenvaller. Ik denk even terug: is er wat bijzonders geweest waardoor het nu zo rap is gegaan? Misschien teveel lekkers gehaald in de afgelopen weken? Of een voorraadje aangelegd van iets dat er snel doorgaat? Ik kan het niet bedenken. Gelukkig heb ik nog wat contant geld liggen. Genoeg om de boodschappen voor vanavond te doen. Ik maak me geen zorgen, binnenkort wordt de boodschappenrekening weer aangevuld.
Met dit bedrag moeten we het doen
Sinds ik werk met potjes, boek ik maandelijks van onze gezamenlijke rekening een vast bedrag over naar de boodschappenrekening. Daarvan pin ik gelijk 100 euro. Voor onverwachte situaties – je weet nooit wanneer er weer een storing bij de bank is. Dan is contant geld altijd handig. Of in situaties zoals nu: te weinig geld op de rekening. Al een paar jaar achtereen boek ik hetzelfde bedrag over naar de boodschappenrekening. Met dit bedrag moeten we het doen, ondanks dat de boodschappen de afgelopen tijd flink duurder zijn geworden. Dat vergt wat creativiteit. En soms is het op. Niet erg hoor. Je hoeft ten slotte niet elke dag een gebakken ei te eten of verse broodjes bij de bakker te halen.
Het leven mag gevierd worden
Natuurlijk kunnen we het maandbedrag verhogen. Dat is best wel mogelijk en toch doen we het niet. Behalve soms. Dan leggen we bij. Als er wat te vieren valt of wanneer onze meiden in het weekend beide thuis zijn. Dan doen we een 5-uurtje op de zaterdagmiddag met een borrelplank en een drankje. Ook met verjaardagen of op feestdagen wordt er niet beknibbeld. Het leven mag gevierd worden en daar horen lekkere dingen bij.
Een potje onvoorzien geeft een gerust gevoel
Het werken met potjes werkt ook voor mijn bedrijf echt fantastisch. Elke twee weken verdeel ik het ontvangen geld van mijn klanten naar verschillende bankrekeningen. Elke bankrekening heeft z’n eigen doel. Dat doe ik met vaste percentages, waar ik van te voren over heb nagedacht. Zo zet ik ook iedere twee weken een klein percentage opzij voor onvoorzien. Deze rekening groeit zo telkens een beetje meer. Het geeft me een gerust gevoel om een potje onvoorzien te hebben.
Mijn laptop viel buiten de garantie
Toen vorige week mijn ICT bedrijf liet weten dat de interne microfoon van mijn laptop toch echt stuk was, baalde ik stevig. Het was niet te repareren. Mijn laptop is nog niet zo oud, maar viel wel buiten de garantie. Een nieuwe laptop zou een oplossing kunnen zijn. Maar hé, daarvoor wilde ik mijn onvoorzien potje nog niet gaan gebruiken. Eerst maar eens kijken naar een andere oplossing. Inmiddels heb ik een koptelefoon met een ingebouwde microfoon besteld. Niet ideaal, maar voorlopig doe ik het ermee.
Hoe denk jij over geld?
Als ondernemer maak je telkens afwegingen bij het doen van uitgaven. Hoe denk je over geld? Ga je wel of niet die training volgen? Wil je vanuit huis werken of liever een werkruimte huren? Wat is het moment dat je besluit je dat jouw website een make-over nodig heeft? Wanneer er genoeg op je bankrekening staat? Of moet het gewoon gebeuren en zie je later wel hoe je het gaat betalen?
Beslissingen nemen in een split second
Wanneer een verlangen maar groot genoeg is, beslis je meestal in een split second. Je gaat voorbij of een bepaalde uitgave wel of niet handig is om op dit moment te doen. Of misschien blijf je juist dralen en schuif je de beslissing voor je uit. Afwegingen voor zakelijke uitgaven hebben alles te maken met hoe je denkt over geld.
Je kunt je geld maar 1x uitgeven
Je kunt je geld maar 1x uitgeven. Een dooddoener, maar zó waar. Door het werken met potjes maak ik het mezelf in ieder geval een stuk moeilijker om impulsaankopen te doen. Wanneer het van de grote hoop gaat, sta je er gewoon niet bij stil. Dat is me in het verleden vaak genoeg overkomen. Nu ben ik kieskeuriger. Wat voor mij echt werkt is te voelen waar ik met mijn bedrijf naartoe wil. Daar horen uitgaven bij. Aan elke bankrekening is een doel voor bepaalde uitgaven gekoppeld.
Welke potjes zijn handig om te hebben?
Standaard gaat er twee keer per maand een bedrag naar mijn potje ‘opleiding en ontwikkeling’. Dat hoeft overigens geen echte opleiding te zijn, dit jaar is het potje bedoeld voor de schrijfweek in Granada en alles wat daaruit voort komt.
De vijf standaard bankrekeningen (bedrijfspotjes) waar ik mee werk zijn:
Daarnaast heb ik nog twee extra spaarrekeningen, een bufferrekening en mijn meest dierbare potje: opleiding en ontwikkeling. Hier gaat 10% van mijn inkomsten naartoe. Best veel. Maar voor mij zo belangrijk.
Het geeft rust
Misschien denk je wel: ik moet er niet aan denken, zoveel bankrekeningen. Daar wordt alles toch alleen maar ingewikkeld van? Wanneer je weet dat een tijdelijk goedgevulde bankrekening bij jou onherroepelijk leidt tot impulsaankopen, is het werken met potjes het uitproberen waard. Het geeft rust om te weten dat er altijd een bedrag in je meest dierbare potje staat, dat je vervolgens met overtuiging en liefde kunt uitgeven.