Een boekhoudpakket, is dat nu echt nodig?

Wanneer je start als ondernemer vraag je je wellicht af of je een boekhoudpakket moet aanschaffen. En als je het aan anderen vraag, kun je als antwoord krijgen: ‘nee joh, dat doe je toch gewoon in Excel. Ik heb nog wel een bestandje voor je.’ Hiermee heb je antwoord gekregen op je vraag en is het probleem opgelost, toch? Maar dan zit je te turen naar het Excel-bestandje en je twijfel groeit. 

Zo was een klant van mij in de uitstelmodus geraakt, want dat Excel-bestandje, daar begreep ze echt niets van. En dus deed ze niets aan haar boekhouding, bleven de facturen keurig in haar email to-do staan, wachtend op een plekje in haar boekhouding. Ik kan je zeggen dat het haar veel onrust bezorgde.

Makkelijker kunnen we het niet maken
Toen ik startte als ondernemer ben ik gelijk met een geautomatiseerd boekhoudsysteem begonnen. Zo eentje die met me meedenkt en super vriendelijk voor me is. Het heeft een archieffunctie voor mijn betaalde facturen, een plek waar ik mijn uren in kan bijhouden en zo een geautomatiseerde verkoopfactuur kan versturen, die samenwerkt met mijn bank. Zo worden mijn ontvangsten en betalingen in mijn boekhoudpakket gelijk herkend. Wat ik ook heerlijk vind, is dat ik van mijn bonnen een foto kan maken en via mijn boekhoudapp naar mijn boekpakket kan sturen. Kind kan de was doen!

Onlangs ontdekte ik dat ik mijn omzetplan en kosten in een budgetomgeving kan neerzetten. Met één druk op de knop zie ik of mijn kosten nog in de pas lopen en of ik op koers ben met mijn omzet. En dat vind ik fijn. Dat geeft overzicht en rust.

De eerste stappen naar een financieel fit bedrijf 
En ja, ook met een geautomatiseerd boekhoudsysteem zul je de diepte in moeten, maar wanneer de basis is gelegd, het boekhoudsysteem is ingericht en ingevuld met jouw data, dan zal het je echt minder tijd en inspanning kosten om je boekhouding up-to-date houden. Het geeft je inzicht zodat je de eerste stappen kunt zetten naar een financieel fit bedrijf. Ik ben dus fan. Ook van Excel hoor, maar niet voor mijn boekhouding.

Wat de kleur blauw kan doen voor jouw boekhouding
Als je verlangt naar een fijne basis voor jouw bedrijf – van waaruit je rust, ruimte en vrijheid kan ervaren – is blauw een helpende kleur. Eigenschappen van de kleur blauw zijn onder andere: vertrouwen, communiceren, plannen maken en de dingen op een rijtje krijgen. Laat blauw je helpen door het in je buurt te hebben of terug te laten komen in je kledingkeuze, als supporter van jouw ruimte tussen de regels.

20 november 2022

 06 515 00 582

anita@zij-en-cijfers.nl