Een ander licht op je boekhouding

Een paar weken geleden werd ik, samen met andere kleurcoaches in het zonnetje gezet door mijn kleurtrainer Anne-Lies Smal, zie haar blog: Doe niet zo eigenwijs!. Daarin haalt zij aan dat het vak financiën onderbelicht is. En ik vraag me af hoe dat toch komt. Boekhouding en financiën worden doorgaans saai genoemd.

Nu houd ik ervan om dingen op een rijtje te zetten en overzicht te creëren. Dat vind ik alles behalve saai. En als de boel is bijgewerkt en ik overzicht heb, geeft mij dat ook een opgeruimd gevoel. Niets dat mijn aandacht blijft trekken van losse eindjes en ongemerkt een berg energie kost.

Als iets moet, is het niet leuk
Maar goed, ik ben natuurlijk niet representatief voor de meeste ondernemers, lijkt het. Want boekhouding en de bijbehorende financiën hoor je eigenlijk ook niet leuk te vinden, want het moet van de belastingdienst of misschien wel van de bank. En als iets moet, is het per definitie niet leuk. En je hoort het ook niet leuk te vinden als je mee wilt doen met de algemene opinie, want het is saai en gedoe en er zijn regeltjes die je moet weten. Misschien is het ook wel confronterend omdat je cijfers niet goed begrijpt en vindt dat je dat wel zou moeten. Of omdat je tot de ontdekking komt dat je meer hebt uitgegeven dan je dacht. Je wilt ervan weg. Dus ik snap wel dat het vak financiën onderbelicht is bij de meeste ondernemers.

Laten we het eens anders belichten
Wanneer je het grotere plaatje in je hoofd houdt waar jij naartoe wilt met je bedrijf is het fijn om voor jezelf financiële doelen te stellen. Om voor de korte en langere tijd te weten wat je hebt om te zetten om die doelen te bereiken. Een boekhouding, die je regelmatig bijwerkt en inziet, vertelt jou zoveel over je bedrijf. Het laat jou weten of je op de goede weg bent naar jouw grotere plaatje. Zo niet, dan heb je wat te doen, als belofte aan jezelf.

Wat kan jou helpen?

 • Het belangrijkste punt is: maak het belangrijk, ook al vind je het (nog) niet leuk. Want tijd besteden aan dingen die je niet belangrijk vindt zijn killing voor de uitvoering, en voor je humeur. 
 • Vraag je ook af welke manieren er zijn om jezelf in dit proces te ondersteunen. Is dat:
  • een geautomatiseerd (boekhoud) systeem?
  • inzicht leren krijgen in wat de getallen nu eigenlijk zeggen?
  • een afspraak met jezelf dat je wekelijks tijd in je agenda reserveert, zodat je een ritme ontwikkelt?
  • regelmatig even met iemand sparren over je vorderingen en waar je kunt bijsturen?
  • jezelf een beloning geven als je een bepaald doel hebt gehaald? 

Zij & Cijfers
Als je als vrouwelijke ondernemer issues hebt met financiën dan sta je de ontwikkeling van jezelf en je business in de weg. Als financieel coach werk ik met vrouwelijke ondernemers die zakelijke en persoonlijke groei hand in hand willen laten gaan. Niet alleen door grip te krijgen op je financiën en je korte en lange termijn doelen helder te krijgen. Maar ook te kijken wie jij bent en welke patronen jouw groei in de weg staan. Mijn bedrijf heet Zij & Cijfers. Het is yin en yang. Het gaat om cijfers en de mens erachter. Wees welkom!

12 februari 2023

 06 515 00 582

anita@zij-en-cijfers.nl